Waarom IT niet saai is

27/06/2022

IT wordt nogal eens gezien als saaie kost. Een grote misvatting als je het ons vraagt. IT maakt ons leven een stuk leuker, privé, maar ook ons werkende leven. In deze blog vertelt Alexander Schutte, medeoprichter van Appeffect, hoe IT een positieve impact heeft op elke medewerker en elke klant.

IT verantwoordelijkheid van finance

Tot ver in de vorige eeuw viel IT bij de meeste bedrijven onder de verantwoordelijkheid van de finance-manager. De finance-manager was immers vaak de aanjager van kantoorautomatisering, dus het was logisch dat dit in zijn, haar of hun pakket terechtkwam. Vandaag de dag gaat IT veel verder dan kantoorautomatisering alleen. De bedrijven waar IT nog onderdeel is van finance, moet je dan ook met een lampje zoeken.

IT integraal onderdeel van ons leven

IT is geen apart onderdeel van de bedrijfsvoering meer, het is integraal onderdeel van ieders werkende leven. Kijk alleen maar naar hoe je communiceert, met familie, met vrienden, maar zeker met collega’s en medewerkers. Er gaat niets boven een praatje bij de koffiemachine, dat is één van de lessen die corona ons heeft geleerd. Maar als we echt iets willen afspreken, bevestigen of vragen – bijvoorbeeld aan een klantenservice – nemen we onze toevlucht tot e-mail, WhatsApp, Messenger of de chatfunctie in Teams of een ander platform.

Digitalisering dringt door tot alle branches

Maar het gaat verder dan communiceren alleen. Neem efficiënte claimafhandeling of de inzet van geautomatiseerde business-rules binnen de verzekeringsbranche. Denk aan slimme wearables waarmee zorginstellingen verwarde bewoners kunnen lokaliseren of een smart-sok die stress meet. Ook in branches waar je het niet direct verwacht, speelt digitalisering een grote rol. Vuilnisophalers in Den Haag rijden de meest efficiënte route dankzij sensoren in restafvalcontainers, zodat die precies op tijd geleegd kan worden. Zelfs deze glashandel heeft een belangrijke stap richting de toekomst gemaakt door veel van z’n processen te digitaliseren. IT saai? Mwah, denk het niet.

Geïnspireerd?

Benieuwd hoe je jouw mensen digitalisering laat omarmen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.