De waardevolle les van corona

30/05/2022

Ooit was thuiswerken uitzondering. Vandaag de dag is het voor veel mensen vast onderdeel van hun werkroutine. Als corona ons iets heeft geleerd is het hoe belangrijk het is om je bedrijfsprocessen gedigitaliseerd te hebben. Alleen zo kun je heel efficiënt thuiswerken. In deze blog vertelt Alexander Schutte, medeoprichter van Appeffect, wat remote werken ons heeft gebracht.

Briefje van Bruins

Op 27 februari 2020 stond Nederland op z’n kop. Met het zogenaamde ‘briefje van Bruins’ werd de eerste Nederlandse coronapatiënt bevestigd. Een paar dagen later riep Bruno Bruins, de toenmalige minister voor Medische Zorg & Sport, voor het eerst mensen op om zoveel mogelijk thuis te werken. Thuiswerken veranderde van uitzondering naar norm. Nu, tweeëneenhalf jaar later, is de manier waarop wij werken blijvend veranderd.

De rol van kantoor is veranderd

Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat de mogelijkheden om online te vergaderen zijn gestegen van 52 procent ‘voor corona’ naar 94 procent in 2021. Bijna alle bedrijven – 96 procent – bieden hun medewerkers inmiddels thuiswerkvoorzieningen aan. Uit ander onderzoek blijkt dat daarmee ook de rol van ons kantoor is veranderd. Geconcentreerd werken doen we het liefst thuis, in alle rust, maar voor het sociale contact en creatieve processen komen mensen graag naar kantoor. Daarmee is het kantoor meer ontmoetingsplaats en overlegplek geworden dan per se een plek om gefocust te werken.

Aan het werk bij de autodealer

Om je medewerkers efficiënt te laten samenwerken, thuis, op kantoor of in hybride vorm, moet je wel zorgen dat ze niet meer afhankelijk zijn van stapeltjes papier of andere fysieke dingen om hun werk te doen. Zelf kan ik overal mijn werk doen omdat ik – virtueel gezien – alles bij me heb om mijn werk te kunnen doen. Zo schreef ik deze blog terwijl ik bij de autodealer zat, te wachten tot mijn auto gerepareerd was.

Resultaatgericht werken

Tijdens de coronaperiode zijn we ook veel meer geswitcht naar resultaatgericht werken: het is minder van belang hoe iemand tot resultaat komt, maar het resultaat zelf is wat telt. Uit onderzoek door de SRA, een netwerkorganisatie van accountantskantoren, blijkt dat 45 procent van de regelmatig thuiswerkende medewerkers van accountantskantoren (zeer) positief is over resultaatgericht werken, een ruime helft is positief over de efficiëntie. Als je je medewerkers ook nog eens ondersteunt met technologie, kun je ze nog efficiënter inzetten. Door je processen te digitaliseren, is het bovendien veel eenvoudiger om die resultaten te monitoren. Daarvoor hoef je niet meer per se iemand bij de koffieautomaat aan te spreken. Hoewel dat natuurlijk op z’n tijd best gezellig is.

Geïnspireerd?

Meer weten over het inzetten van technologie bij het ondersteunen van je workforce? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.