Hoe hou je de steeds sneller gaande digitalisering bij? Wij helpen je op weg

17/05/2021

Het zakelijke landschap is continu in beweging en de snelheid waarmee de wereld digitaliseert wordt alleen maar groter. Als IT-manager is het heel belangrijk bij te blijven in die dynamiek. Bedrijfsprocessen worden al maar complexer en steeds meer van elkaar afhankelijk. Daarnaast worden de eisen van onze klanten steeds hoger. Meer en meer raken we gewend aan de service die een bol.com of Coolblue biedt. Hoe hou je al die ontwikkelingen bij? Jaap Rigter, medeoprichter van Appeffect, helpt je met deze blog op weg.

Excellente klantervaring

Wij raken steeds meer gewend aan de razendsnelle en persoonlijke service van bedrijven als bol.com en Coolblue. Zij bieden klanten bij iedere ‘touchpoint’ een excellente klantervaring. Zie dat als financiële instelling of verzekeraar maar voor elkaar te krijgen. Toch wordt het van je verwacht. En dan heb je ook nog eens te maken met de kleine fintechs, die bekend staan om hun ontwrichtende werking binnen de sector. Ze vinden razendsnel nieuwe manieren uit om klantervaringen te verbeteren. Dat ze met hun oplossingen slechts een deel van het hele proces afdekken, dat wordt voor het gemak vaak even over het hoofd gezien. Natuurlijk is het supercool om op basis van een foto van de schade aan je auto een claim in te kunnen dienen, maar daarmee is het schadebedrijf nog niet geïnformeerd, de auto nog niet opgehaald of gerepareerd, om maar een paar deelprocessen te noemen. Toch heb je ermee te maken.

Zelf bouwen: duur, complex en omslachtig

Als je als organisatie onderscheidend wil zijn, ontkom je er niet aan je eigen software te bouwen. Een standaardoplossing vraagt om een standaardbedrijfsproces, en daarmee kun je je niet onderscheiden. Zo simpel is dat. Echter, zelf ontwikkelen en zelf je IT-infrastructuur onderhouden wordt als duur, complex en omslachtig ervaren.

Low-code: efficiënt en eenvoudig in de cloud

Gelukkig zijn daar tegenwoordig de low-code-oplossingen. Die zijn ontworpen om de ontwikkeling van software zo eenvoudig mogelijk te maken. Door te kiezen voor een platform als Appian kies je voor een productieve low-code ontwerpomgeving die volledig wordt beheerd in de cloud. Dat betekent dat er elk kwartaal een nieuwe versie voor je wordt uitgerold, waarbij je er zeker van kunt zijn dat alle applicaties die eerder zijn ontworpen gewoon door blijven draaien. Door het beheer van je IT-omgeving uit handen te geven, verlaag je bovendien de kosten en de complexiteit.

BPM/casemanagementfunctionaliteit

De kracht van het Appian-low-code-platform ligt vooral op het gebied van BPM/casemanagementfunctionaliteit. Daardoor is het mogelijk om processen te creëren die menselijke interacties, kunstmatige intelligentie (AI) en softwarerobots combineren in één platform. Daarnaast zorgt het ervoor dat je gebruik kunt maken van de informatie in je bestaande legacysystemen zonder dat daarvoor ingewikkelde conversies bij komen kijken. Door je processen op elkaar aan te sluiten en data te verbinden en te verenigen, ga je eenvoudig mee in de digitale transformatie en optimaliseer je de klantervaring.

Vertrouwen in de cloud

Werken met het Appian-low-code-platform vraagt wel om een stuk vertrouwen. Niet alleen in de functionaliteit van BPM/casemanagement, maar ook in de cloud. Het feit dat zelfs De Nederlandse Bank haar banken toestaat gebruik te maken van de Appian-cloud, zegt genoeg over de betrouwbaarheid van de Appian-cloud. Heb je er toch een hard hoofd in? Dan kan het Appian-platform ook draaien als een on-premise of self-managed installatie. Het nadeel is natuurlijk wel dat je dan zelf de verantwoordelijkheid hebt voor onderhoud en upgrades. Mijn welgemeende advies zou zijn: probeer niet alles te controleren en zelf te doen. Met de nodige businessveranderingen is dat niet meer te doen. En als zelfs DNB haar vertrouwen uitspreekt…

Snelheid, krachtige functionaliteit en vertrouwen

Bouwen in low-code gaat sneller dan wanneer je iets programmeert in klassieke code. Je hoeft niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden omdat je bouwblokken en een framework tot je beschikking hebt. Heb je een proces eenmaal gebouwd, is die direct beschikbaar op andere devices, of het nu een desktop is, een tablet of een mobiel, draaiend op iOS of Android, de klantbeleving is hetzelfde. We schreven het al in een eerdere blog: dankzij low-code kun je je laten inspireren door de goede ideeën van de kleine fintechs, maar die opnemen in je totale bedrijfsprocessen, op die plekken waar ze van waarde zijn. Zo combineer snelheid en krachtige functionaliteit met het vertrouwen dat je als gevestigde financiële instelling hebt opgebouwd. Ik zou zeggen: sla je slag.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen voor claimafhandeling, due diligence, facility management of process mining? Check onze website. Wil je eens vrijblijvend kennismaken of ben je nieuwsgierig waar voor jouw organisatie kansen liggen voor een ononderbroken klantreis? Neem dan gerust contact met ons op.