Zo hou je grip op veranderende wet- en regelgeving

12/07/2021

Als verzekeraar is het belangrijk je zaken goed op orde te hebben. Maar hoe krijg je grip op die almaar veranderende wet- en regelgeving? Verschuif je focus van losse processen naar casemanagement.

Flexibel

De processen die je als verzekeraar moet uitvoeren, worden steeds complexer en je krijgt – zeker bij bancaire producten – te maken met steeds strengere wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om Know Your Customer. Vroeger verliep dat via het bankkantoor. Vandaag de dag zijn deze massaal gesloten, maar toch eist de DNB dat je weet met wie je zakendoet en dat je fraude weet te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je flexibel genoeg bent om met deze veranderingen mee te gaan, en dat je met voldoende snelheid je processen kan aanpassen zodat je compliant bent, en dat ook kunt aantonen?

Van BPM naar casemanagement

Door bij je processen je focus te verleggen van BPM naar casemanagement, zet je een enorme stap. BMP verloopt via een aantal voorgeschreven stappen en beslissingen die niet kunnen veranderen. Het richt zich op afzonderlijke processen. Dat zorgt ervoor dat je min of meer in een keurslijf zit. Bij casemanagement kijk je naar het totale aantal processen waaruit een case bestaat. Natuurlijk zorgt BPM ook dat je komt waar je moet zijn, maar dan moet er niets ongeplands gebeuren. Vergelijk het met een autoritje: met BPM kun je alleen rechtstreeks naar je klant rijden, maar krijg vooral geen pech onderweg, want dan ben je te laat.

Uitgaan van je doel

End-tot-end procesmanagement leidt tot rigide bedrijfsvoering, met casemanagement ben je een stuk flexibeler. Ook hier gaat het erom je doel te bereiken, maar hoe je dat doet is veel flexibeler. Het stelt je in staat te reageren op veranderingen. Autopech? Dan plan je gewoon je doel opnieuw, en laat je je klant weten dat je misschien iets later bent. Als – in het geval van de verzekeraar – wet- en regelgeving verandert, kun je dus vele makkelijker stappen maken. Gesloten bankkantoren? Geen probleem, dan roep je gewoon een digitale service aan die het paspoort van je potentiële klant controleert. Het resultaat is ‘approved’ of ‘rejected’, en die informatie voeg je toe aan de case. Als je zo te werk gaat, kan je je case prima gebruiken als bewijslast naar de toezichthouder: dit hebben we gedaan en daarom staan we toe dat persoon x geld opneemt.

Structuur in combinatie met dynamiek

Dankzij casemanagement kun je dus veel flexibeler omgaan met veranderingen, zij het in wet- en regelgeving, zij het op een ander vlak. Daardoor kun je een deelproces wijzigingen, terwijl alle andere processen hetzelfde blijven. Met een platform als Appian heb je toegang tot dynamische oplossingen voor casemanagement. Zo combineer je gestructureerde processen die afhankelijk zijn van wet- en regelgeving, met het ad-hoc uitwisselen van dynamische informatie, om zo tot gepersonaliseerde klantervaringen te komen.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig waar voor jouw organisatie kansen liggen om inzicht te houden in je data? Wil je eens vrijblijvend kennismaken of wil je meer weten over onze oplossingen voor claimafhandeling, due diligence, facility management of process mining? Check onze website. Neem dan gerust contact met ons op.