Zo bied je het hoofd aan concurrentie van fintechs

20/09/2021

Verandering kost tijd, zo ook digitalisering. Ondertussen schieten de fintechs je links en rechts voorbij. Hoe kan ook jij versnellen zonder het vertrouwen van je verzekerden te verliezen?

Explosieve groei fintech-sector

De fintech-sector is de afgelopen jaren explosief gegroeid, lezen we in een artikel van EY Nederland. Sinds 2016 is het aantal bedrijven meer dan verdrievoudigd. Ook de adoptie door consumenten groeit. Was dat in 2015 wereldwijd nog maar 15 procent, in 2017 was dat al gegroeid naar 33 procent en in 2019 liep al 64 procent warm voor de innovatieve fintech-oplossingen. Met 73 procent is Nederland daarin koploper.

Buikpijn in de boardroom

Fintechs worden door de gevestigde orde in de financiële sector, zoals banken en verzekeraars, nogal eens als bedreiging gezien. Met hun innovatieve ideeën zorgen ze nogal eens voor buikpijn in de boardroom. Zo wordt er met een schuin oog gekeken naar Lemonade, een zogenaamde insurtech, met een verzekeringsmodel dat helemaal is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en gedragseconomie. Zo kunnen klanten – zegt Lemonade zelf – alles supersnel zelf regelen zonder een hoop papierwerk.

Vertrouwen gecombineerd met snelheid

Wat soms vergeten wordt is dat de fintechs silo-oplossingen bieden. Geen enkele fintech beslaat de volledige breedte, die de bestaande verzekeraars wel bieden. De verzekeraar daarentegen wil graag een combinatie van beide: het vertrouwen dat de bestaande verzekeraars hen bieden en de ‘Coolblue-snelheid’ van de fintechs. Dat houdt in dat je als verzekeraar wel moet zoeken naar een manier om te versnellen.

Laat je inspireren

Laat je daarom inspireren door de fintechs. Kijk de kunst van de versnelling af, haal de virtuele krenten uit de pap, en zet die – als een kers op de taart – boven op je bestaande solide basis. Zo blijf jij die degelijke aanbieder van die betrouwbare verzekering, maar kun je toch genieten van die sexy en snelle fintech-touch.

Meer weten?

Benieuwd hoe het Appian-platform jouw organisatie kan helpen te versnellen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.