Waarom het belangrijk is dat je medewerkers page-blank feedback geven op applicaties

25/07/2022

Vaak worden bedrijfsprocessen bedacht op papier of in fancy workshops. Vervolgens worden ze door IT-architecten of procesmanagers vastgelegd in applicaties die die processen moeten ondersteunen. Maar de praktijk is niet van papier en het is ook geen workshop. Hoe krijg je een helder en eerlijk beeld van de knelpunten in je bedrijfsprocessen?

Trucjes en workarounds

Hoe er uiteindelijk in de praktijk met je bedrijfsprocessen wordt omgegaan, dat weten je medewerkers het best. Immers, zij hebben vaak trucjes en workarounds bedacht om het proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Op basis van de werkwijze waar ze aan gewend zijn, kunnen zij inschatten hoeveel werk ze in een dag afkrijgen.

Weerstand tegen verandering

Als een proces veranderd wordt, ga je ervan uit dat dat een verbetering is. Of dat voor medewerkers ook altijd zo voelt, is maar de vraag. Mensen voelen van nature weerstand tegen verandering. Als ze een nieuwe manier van werken moeten aanleren, zijn een aantal dingen belangrijk. Om te beginnen moeten ze begrijpen wat zij ermee winnen: ‘what’s in it for me?’ Alleen het nastreven van een organisatiedoelstelling, zoals winst of efficiëntie, is niet voldoende. Medewerkers moeten ook begrijpen welke voordelen zij gaan ervaren door de nieuwe werkwijze. Denk dan aan meer verantwoordelijkheid, minder administratief gedoe of zinvoller werk. Tegelijkertijd hebben ze enige vorm van geruststelling nodig. Ze kunnen zich afvragen of hun functie erg gaat veranderen of dat die überhaupt nog wel blijft bestaan. Door je medewerkers de kans te geven hun eerlijke feedback te delen over de nieuwe applicaties, kun je achterhalen hoe bedrijfsprocessen werkelijk verlopen en waar de meeste winst valt te behalen.

Kostbare feedback verzamelen

Door processmining in te zetten, kies je voor een nauwkeurige, effectieve en datagestuurde manier van analyseren. Op basis van eventlogs ontdek je hoe een bedrijfsproces daadwerkelijk door je medewerkers wordt uitgevoerd, zonder vooroordelen en zonder beperkingen. Zo ontdek je heel snel waar de knelpunten in je bedrijfsprocessen zitten. De inzichten die je je zo verkrijgt, helpen je vervolgens om aanvullende en kostbare feedback van je medewerkers te verzamelen.

Meer weten?

Appian biedt zowel process mining als workflow automation in één platform. Zo kun je zowel de analysefase als de verbeterfase efficiënter maken. Benieuwd hoe het Appian-platform jou kan helpen sneller tot de kern te komen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.