Risico-inschatting automatiseren, haalbaar of utopie?

06/09/2021

Niet alles is te automatiseren. Om bepaalde risico’s in te schatten is immers toch echt de tussenkomst van een mens noodzakelijk. Maar wat kun je wel doen?

Autoschade automatisch vaststellen

Alles is te automatiseren, wordt nog weleens gezegd in de wereld van Robotic Process Automation. Maar om bepaalde risico’s in te schatten is toch echt heel vaak nog een menselijke tussenkomst nodig. OK, er zijn bepaalde risico’s die je prima kunt automatiseren. Neem een autoverzekering. Er rijden 241.648 Volkswagen Polo’s rond in Nederland. Op basis van het merk en model van je auto, je adres, je leeftijd, je gezinssamenstelling en eerder gemelde schade is het risico redelijk eenvoudig automatisch vast te stellen. En heb je schade gereden, dan neem je vier foto’s van je auto na het ongeluk en wordt de schadelast automatisch bepaald. Als het proces echt slim is ingericht, worden zelfs direct de juiste onderdelen besteld. Klaar is Kees. Een schade-expert die de kosten van de schade inschat? Dat is wel heel ouderwets.

Sommige risico’s laten zich moeilijk automatiseren

Er zijn echter ook risico’s die zich moeilijk laten kwantificeren in de digitale wereld. Neem een boerenbedrijf dat zich wil verzekeren tegen de varkenspest. Daar is niet een one-size-fits-all-risicodekking voor mogelijk, daar moet toch echt een mens aan te pas komen. Er moet iemand naar de boerderij gaan, die bekijkt hoe modern de stallen zijn, of er ontluchting is, en hoeveel ruimte de varkens hebben. Een moderne stal zal beduidend minder risico met zich meebrengen dan een ouderwetse stal waar alles dicht op elkaar staat en waar de ontluchting slecht is. Iets dergelijks geld voor een kantoorpand. Een modern pand met een gloednieuwe brandinstallatie zal een ander risico met zich meebrengen dan een pand uit 1800. Dat is lastig virtueel te beoordelen.

Proces vastleggen

Als je risico-inschatting niet kunt digitaliseren, kun je wel in een proces vastleggen op basis waarvan je een risico-inschatting doet. Zo kun je later altijd reproduceren hoe je dat risico hebt bepaald. Met casemanagement kun je de stappen vastleggen die er nodig zin om tot een risico-inschatting te komen. Op die manier kun je aan toezichthouders altijd verantwoorden hoe je een bepaalde mate van risico hebt ingeschat. Bovendien kun je de stappen die je wel kunt automatiseren, zoals bijvoorbeeld het uitbetalen van schade, wel automatiseren.

Geïnspireerd?

Casemanagement van Appian helpt je processen optimaliseren. Weten hoe dat kan werken voor jouw organisatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.