Pay-as-you-go in verzekeringsland? Waarom niet?

26/07/2021

On Demand en Pay-As-You-Go worden steeds populairder. Verzekeringsland blijft daar nog in achter. Betalen naar gebruik vraagt immers om flink wat flexibiliteit. Toch zijn ook voor verzekeringen de mogelijkheden binnen handbereik, legt Jaap Rigter uit in deze blog.

Betalen naar gebruik

Van clouddiensten tot fietsen en steps in steden, en van films kijken op Pathé Thuis tot het afnemen van Marktstroom. Met on-demand- en pay-as-you-go-modellen betalen klanten alleen voor je product of dienst op het moment dat ze er gebruik van maken. Verzekeringsland is wat dat betreft nog vrij star. Sluit je een woonhuisverzekering af, dan verzeker je je huis en betaal je de premie per jaar. Wil je je auto verzekeren, dan vul je je kenteken in, geeft aan hoeveel schadevrije jaren je hebt, hoeveel kilometer per jaar je rijdt en wat de gezinssamenstelling is, en je premie per jaar wordt bepaald. Sommige autoverzekeringen hebben een concept van een vast bedrag per jaar en een extra premie per kilometer maar in negen van de tien verzekeringen zit weinig tot geen flexibiliteit. Elk jaar vindt de standaard prolongatie van je verzekering plaats. Het on-demand-model wordt zo nu en dan nog wel toegepast. Online inschakelen en uitschakelen van een verzekering. Dit is vooral voor eenvoudige verzekeringen. Zodra het een meer complexe verzekering betreft waarbij meer onderliggende stukken nodig zijn zie je de flexibiliteit nog niet. Hier kan pay-as-you-go uitkomst bieden.

Onzekerheid en flexibiliteit

Als je als verzekeraar overstapt op een flexibel model betekent dat een aantal dingen. Om te beginnen brengt het de nodige onzekerheid met zich mee. De producten moeten worden aangepast aan deze flexibiliteit en opnieuw doorberekend op winstgevendheid. In plaats van de jaarlijkse, geautomatiseerde, prolongatie van de verzekering, moet je maar afwachten hoeveel premie er binnen gaat komen. Daarnaast moet je enorm flexibel zijn in je processen. Laat me het illustreren aan de hand van twee voorbeelden.

Pechhulp in het buitenland

Pechhulp in het buitenland heb je natuurlijk alleen maar nodig als je in het buitenland bent. Het zou dus heel logisch zijn als je als autobezitter pas premie hoeft te betalen voor pechhulp in het buitenland op het moment dat je de grens overgaat. Als we kijken naar de hoeveelheid sensoren die in een auto zitten, is het heel gemakkelijk te achterhalen zijn waar een auto zich bevindt. Is dat in het buitenland, dan betaal je premie voor pechhulp in het buitenland. Is de auto in Nederland, dan kan de premie uit. Dit vergt niet alleen aanpassingen in het uit- of aanzetten van de pechhulp buitenland, maar ook in de achterliggende processen zoals facturering van de premie.

Flexibiliteit op de arbeidsmarkt

De coronapandemie en de opkomende gig-economie hebben aangetoond dat we enorm flexibel en creatief moeten zijn. Waarom dan niet onze verzekeringen? Waarom kan ik niet permanent klant zijn bij een verzekeraar, maar slechts premie betalen voor een periode dat ik een verzekering nodig heb, zoals bijvoorbeeld een AOV, een bouwverzekering, een bedrijfsaansprakelijkheids- of CAR-verzekering voor de duur van de klus of passend bij het werk dat op dat moment wordt uitgevoerd.

Wat is daarvoor nodig?

De techniek om het pay-as-you-go-concept te implementeren in verzekeringsland is er. Dat vraagt echter wel een stuk flexibiliteit aan de kant van de verzekeraars. Je moet allereerst in staat zijn om op een eenvoudig wijze gevraagde aanpassingen te signaleren. Op basis daarvan moet de betreffende verzekering aan- of uitgezet worden en er moet worden gecommuniceerd met de klant. Tenslotte moeten ook de kosten – naar gebruik – doorberekend worden. Dit vraagt om de nodige flexibiliteit in de applicaties, maar vooral ook in de achterliggende processen. Ben jij flexibel genoeg?

Geïnspireerd?

Appian kan die flexibiliteit met de Intelligent-Automation- en Low-Code-functionaliteit bieden. Zo kun jij ook de nodige flexibiliteit in je processen aanbrengen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.