Maatwerksoftware, standaardoplossing of ga je voor low-code?

26/09/2022

Het is altijd weer een lastig dilemma: kies je een standaard-IT-oplossing of ga je voor maatwerk? Waarom ga je niet voor het beste van deze twee werelden: low-code? In deze blog vertelt Jaap Rigter, partner bij Appeffect, wat de voordelen zijn van low-code softwareontwikkeling.

No brainer

Voor sommige oplossingen is de keuze tussen maatwerk en off-the-shelf een behoorlijke no-brainer. Tenminste, ik heb nog geen organisatie meegemaakt die een eigen e-mailsysteem of tekstverwerker wil bouwen. Maar voor oplossingen zoals bijvoorbeeld een CRM- of HR-systeem is de keuze al wat minder voor de hand liggend.

Voor- en nadelen standaardoplossing

Met een standaardoplossing kun je redelijk eenvoudig onderzoeken welke functionaliteiten je krijgt voor je geld en of deze aansluiten bij de wensen van je organisatie. Vaak kun je ook nog eens heel wat instellingen aanpassen, zodat de oplossing beter aansluit bij jouw processen. In een enkel geval kan je van een standaardoplossing zelfs de code aanpassen. Dat is echter wel complex en brengt de nodige uitdagingen met zich mee als er een update wordt uitgebracht. Zie dan jouw mooie stuk code maar eens te bewaren. Een standaardoplossing kan ook behoorlijk rigide zijn, zodat je je bedrijfsprocessen moet aanpassen om nog aan te sluiten bij de gekozen oplossing. Niet ideaal.

Voor- en nadelen maatwerk

Het grootste voordeel van maatwerk is dat het – met de nodige inspanning en voldoende budget – exact aansluit bij de behoeften van jouw organisatie. Daar komen wel de nodige vragen bij om de hoek kijken. Is er voldoende budget? Is de eigen IT-afdeling in staat om de oplossing te realiseren of moet je externe consultants inhuren? Is er heldere afstemming met de business als het gaat over eisen en wensen? Veranderen die wensen en eisen als de omstandigheden waarin jouw business verkeert, veranderen? Hoe flexibel kan het project voor de realisatie van de maatwerkoplossing hiermee omgaan?

Het beste van twee werelden: low-code

Een low-code ontwikkelplatform combineert de voordelen van een standaardoplossing met de voordelen van maatwerk. Met low-code kun je vele malen sneller ontwikkelen, volgens analisten tot wel twintig keer sneller in vergelijking met traditionele ontwikkelmethoden. Low-code-softwareontwikkeling is heel visueel: je tekent als het ware je processen, userinterfaces en koppelingen en het platform zorgt voor de bijbehorende code. Je kunt gebruikmaken van een scala aan standaardcomponenten of je kunt zelf componenten ontwikkelen. Zo modelleer je je applicatie helemaal naar de eisen en wensen van de business. Daarnaast zijn oplossingen ook makkelijk aan te passen, zodat veranderende eisen en wensen van de business eenvoudig kunnen worden doorgevoerd en niet voor uitdagingen zorgen.

Compleet en eenvoudig: Appian

Het platform van Appian is een low-code platform dat tegelijkertijd een scala aan Business Process Management- en Case Management-functionaliteiten biedt. Niet alleen het ontwikkelen en aanpassen van een applicatie is daardoor veel makkelijker, ook het onderhoud. Eens per kwartaal komt Appian met een nieuwe versie van het platform. Gebruik je Appian in de cloud, dan verzorgt Appian de upgrade naar de nieuwste versie terwijl je applicatie gewoon doordraait. Een enorme bbesparing op je total cost of ownership.

Meer weten?

Met het Appian-platform haal je niet alleen je bedrijfsdoelen, maar optimaliseer je ook de gebruikerservaring en onderscheid je je van de concurrent. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.