Kostentransparantie is key, maar hoe neem je ook klanten mee in de benodigde investering in IT?

21/03/2022

De kosten gaan voor de baten, daar ontkom je niet aan. Een nieuwe applicatie vraagt nu eenmaal in eerste instantie om een investering. Zonder investering geen innovatie en zonder innovatie geen verandering. Wat zijn die investeringen precies en hoe hou je ze zo laag mogelijk? In deze blog nemen we je mee.

Investering in drie onderdelen

De kosten voor een innovatie bestaan uit drie onderdelen:

1 Initiële investering

Allereerst is daar natuurlijk de initiële investering die nodig is om een innovatieve applicatie te bouwen. Dat je dit zo helder mogelijk in kaart moet brengen zal niemand betwisten. Dit is ook het onderdeel waar meestal de meeste transparantie over is en waarvoor vaak een businesscase wordt opgesteld.

2 Onderhoud, maintenance en support

Waar vaak al minder inzicht in is, zijn de kosten die gepaard gaan met onderhoud, maintenance en support van de applicatie. Daar valt ook het onderhoud van de infrastructuur en het platform bij, net als het up-to-date houden van de kennis van medewerkers. Het is wel belangrijk deze kosten inzichtelijk te maken. In de praktijk worden deze werkzaamheden nogal eens betaald uit het overall IT-budget.

3 Aanpassingen

Als je een applicatie bouwt, moeten er ook regelmatig aanpassingen worden gemaakt om bijvoorbeeld bij te blijven met veranderende klantwensen of wet- en regelgeving. Hier wordt vaak een nieuw project van gemaakt of de aanpassingen worden ‘on the fly’ gedaan, zonder enige businesscase.

Low-code to the rescue

Hoe kan een low-code-platform als Appian helpen deze investeringskosten zo laag mogelijk te houden?

1 Initiële ontwikkeling

Volgens analisten gebeurt het ontwikkelen van een applicatie met een platform als Appian tien keer sneller en efficiënter dan wanneer je kiest voor een traditionele ontwikkelmethode. Dat heeft uiteraard impact op de initiële kosten.

2 Onderhoud, maintenance en support

Met Appian heb je de keuze of je een applicatie on-premise of in de cloud draait. Kies je voor de cloud, dan zorgt Appian voor het onderhoud van je applicatie, dat is onderdeel van de pricing van de licenties. Dat betekent geen extra kosten – ook geen verborgen kosten, zoals we dat bij andere oplossingen vaak wel zien –, wat per definitie erg transparant is. Bovendien zorgt Appian voor het upgraden van het platform zelf als er een nieuwe versie uitkomt. Dus ook daar heb je geen omkijken naar, en daarmee ook geen kosten.

3 Aanpassingen

Met een low-code-platform als Appian is niet alleen het initiële bouwen makkelijker, maar ook het doen van aanpassingen. Dat maakt het veel makkelijker mee te gaan met de veranderende wensen van je klant of met nieuwe technologie. Dat heeft niet alleen een positieve impact op de kosten, maar maakt het ook makkelijker de kosten inzichtelijk te maken.

Meer weten?

Benieuwd hoe het Appian-platform jou kan helpen transparanter te zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.