Hoe en waar kunnen we kunstmatige intelligentie doelgericht inzetten in onze bedrijfsvoering?

13/06/2022

Kunstmatige intelligentie (AI)heeft betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren en die zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren op basis van de vergaarde informatie, zo luidt de definitie van tech-gigant Oracle. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is op een aantal onderdelen heel ver. Sommige mensen vinden dat heel spannend. Maar als je het goed inzet, kun je er echt je bedrijfsprocessen mee verbeteren, zonder dat je je direct moet buigen over allerlei ethische vraagstukken.

In de praktijk

Denk alleen maar aan het herkennen van data in documenten die je ander zou moeten overtypen, denk bijvoorbeeld aan facturen. Vandaag de dag kun je daar AI voor inzetten. Alle informatie wordt op die manier keurig in je processen ondergebracht, heel snel en zonder fouten. Maar je kunt AI ook toepassen op ‘next best action’-achtige situaties: wat zou de volgende actie moeten zijn om mijn klant optimaal door de klantreis te helpen? Neem een autoverzekering. Stel: iemand rijdt de grens over richting het zonnige zuiden, maar zijn dekking geldt alleen in Nederland. Dan kun je AI inzetten om automatisch een berichtje te laten verzenden: ‘We zien dat je in het buitenland bent, wil je dat we de buitenlanddekking voor je aanzetten?’ Een derde categorie is de chatbot. Met AI kun je heel goed de ‘intent’ van mensen bepalen en richting geven aan de antwoorden.

Doen waar je goed in bent

Kunstmatige intelligentie is een zegen als het gaat om het wegautomatiseren van repetitief en dom werk zoals het overtikken van allerlei documenten of het beantwoorden van steeds dezelfde vragen. Het helpt je ook de klantreis te verbeteren. Ja, als je kunstmatige intelligentie gaat inzetten voor bijvoorbeeld klantadvies of allerlei beslissingen, dan raak je de ethische kant en moet je je gaan afvragen in hoeverre uitlegbaar is wat er gebeurt. Maar als het gaat om het verbeteren van bedrijfsprocessen zoals genoemd in de voorbeelden, is dat geen issue. Het low-code-platform van Appian combineert onder andere robotic process automation (RPA) en kunstmatige intelligentie (AI) om jouw medewerkers optimaal te ondersteunen. Zo verlopen je processen sneller, makkelijker en vlekkelozer, en kunnen jij en jouw mensen weer doen waar ze echt goed in zijn.

Meer weten?

Benieuwd hoe het Appian-platform jouw organisatie kan helpen te versnellen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.