De kracht van process mining

04/04/2022

Als je denkt dat er ruimte is om je bedrijfsprocessen te optimaliseren, moet je eerst ontdekken wat werkt en wat niet. Dat kan een tijdrovend en foutgevoelig proces zijn. In deze blog vertelt Jaap Rigter, partner bij Appeffect, hoe process mining je kan helpen.

Handmatige analyse is foutgevoelig

Business Process Management (BPM) richt zich op het verbeteren van de bedrijfsprestaties door het beheren en optimaliseren van de bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Het hele BPM-proces begint met de analysefase. In deze fase is het zaak informatie over je bedrijfsprocessen te verzamelen: wat werkt goed en wat niet. Dat helpt je te bepalen waar het optimalisatiepotentieel ligt. Traditionele analysemethoden, zoals interviews en workshops met gebruikers van bedrijfsapplicaties, zijn helaas vaak handmatig en foutgevoelig. Niet alle aspecten worden in voldoende mate meegenomen of ze worden juist te zwaar aangezet. Hierdoor ontstaat onbedoeld een diffuus beeld van het daadwerkelijke proces, de knelpunten en daarmee dus ook van het verbeterpotentieel.

Datagestuurde analyse veel effectiever en nauwkeuriger

Process mining biedt een veel nauwkeurigere, effectievere en datagestuurde benadering van analyseren. Dankzij process mining ontdek je sneller waar de knelpunten in je bedrijfsprocessen zitten. Het is een innovatieve, analytische benadering die gegevens uit je IT-syste(e)m(en) analyseert. Zo krijg je objectieve inzichten en leg je verborgen problemen en knelpunten bloot. Na de analysefase kun je, met de inzichten die je hebt verkregen door process mining toe te passen, gericht werken aan het optimaliseren van je bedrijfsprocessen. Daarbij kan je kiezen om ook nog eens hulpmiddelen zoals workflow automation (BPM, case management, Business Rules, RPA en AI).

Meer weten?

Appian biedt zowel process mining als workflow automation in één platform. Zo kun je zowel de analysefase als de verbeterfase efficiënter maken. Benieuwd hoe het Appian-platform jou kan helpen sneller tot de kern te komen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.